Una-Terra-logo

miért fontos a szőrmementesség?

Az egyik legfontosabb szempont az állatok jogainak védelme. A szőrmék beszerzése sokszor jár az állatok kínzásával, ami nem csak etikailag aggályos, de egyre inkább elfogadhatatlanná válik a társadalom szemében.

A hagyományos szőrmeipar továbbá nem csupán az állatokra, de a környezetre is káros hatással van. A szőrmék előállítása és feldolgozása rendkívül energiaigényes és vegyszerhasználatban gazdag folyamatokat igényel.

A divatiparban való elmozdulás a szőrmementesség felé tehát nem csupán egy trend, hanem egy felelős döntés, amely hozzájárul a fenntarthatósághoz és az állatjogok tiszteletben tartásához.

Életkörülmények

A csincsillák és egyéb szőrmeállatok természetesen élnek a vadonban, nagy területeken. Azonban a tenyésztési farmokon gyakran szűk ketrecekben tartják őket, ahol nem tudnak megfelelően mozogni és viselkedni. Ez nem csak az állatok jólétére, de az egészségükre is kihat.

Ölési módszerek

A csincsillák szőrének előállítása sokszor brutális módszerekkel jár. Az állatokat gyakran megölésük előtt elektromos árammal vagy gázkamrában altatják el. Ez az eljárás az állatok számára borzasztó szenvedést okozhat.

Gyors tenyésztés és örökletes betegségek

A szőrmefarmokon általában a gyors tenyésztésre fókuszálnak a minél gyorsabb profit érdekében. Ez azonban az örökletes betegségek és genetikai problémák gyakori előfordulásához vezethet, ami az állatok egészségét és jólétét veszélyezteti.

Viselkedési problémák

A szűk ketrecek és a környezet hiánya miatt az állatok viselkedési problémákkal küzdhetnek, mint például a szokatlan nyalogatás, öngyilkosnak tűnő magatartás és más stresszre utaló jelek.

Fenntarthatósági kihívások

Az állatok szőrének előállítása környezeti szempontból is problémás. Az intenzív tenyésztési gyakorlatok, a takarmányozás és a hulladékkezelés rendkívül negatív hatással vannak a környezetre.

Mi a helyzet Magyarországon?

Örömteli siker, hogy Magyarország már elérte a prémállat-tenyésztés részleges tiltását!

Az Una Terra csapatának korábbi munkája révén Magyarországon 2020 óta tilos a húsevő állatok szőrmecélú tenyésztése.

Ide tartozik a nyérc, a róka, a görény és a prérifarkas. Ezeknek az állatoknak főleg a COVID-19 terjedése miatti elővigyázatosság miatt nem engedélyezett a tartása. 

Ez egy preemptív, azaz megelőző intézkedés annak érdekében, hogy ne áramoljon be az országba ez a fajta állattartás a környező országok tiltása után.

Ezen felül sikerült ideiglenes titást elérni Budapesti köztekeres ünnepi vásáraiban, prémárusitásra (sajnos háziállatok szőrméjére nem, tehát nyúl szőrme, juh vagy egyéb irha engedélyezett).

Bőven van még tennivalónk.

A csincsilla és agóranyúl szőrmecélú tenyésztése továbbra is legális.

Ezeket az állatokat gyakran borzalmas körülmények között, alapvető jóléti igényeiket figyelmen kívül hagyva tartják, megfelelő hely, megfelelő táplálkozás és állatorvosi ellátás hiányában. 

Nagymértékű fizikai és pszichológiai stressznek vannak kitéve, beleértve a beltenyésztést, a nem megfelelő ketrecfeltételeket és a kíméletlen kivégzési módszereket. 

Állatjóléti hiányosságok a csincsillaprém-tenyésztés során:

  • a ketrecekben a szoros társadalmi kötelékben élő állatok izoláltsága súlyos stresszt okoz.
  • a ketrecek mérete alkalmatlan a csincsilla természetes mozgásigényének kielégítésére.
  • a ketrecek drótja talp-és lábsérüléseket, töréseket okoz.
  • a gabonaalapú takarmány használata nem felel meg a faj természetes tápanyagigényének, fogazatuk rendellenes növekedését okozza, emésztőrendszeri betegségekhez vezet, súlyos esetben megakadályozza őket az evésben, ami miatt éheznek.
  • az állatok többnyire nem kapnak megfelelő szakorvosi ellátást, mert ez költséges, és kevés a hozzáértő orvos.
  • a prém színe és tömörsége érdekében bevált gyakorlat a beltenyésztés, ami idegrendszeri és más genetikai betegségeket okoz.
  • a felvásárló nem szívesen vesz át élő csincsillát, 95%-ban a nyersprém felvásárlására törekednek. Mégsem követelik meg, hogy a tenyésztők állatorvosi igazolással bizonyítsák, milyen módon ölték meg az állatokat.

A szabályozási felügyeletét erőforrások hiánya miatt a NÉBIH az elmúlt évtizedben nem tudta megfelelően végrehajtani, mivel a szőrmeipar nagyon kis prioritással rendelkezik a többi állattenyésztési ágazat mellett.

A kb. 150 bejegyzett prémtenyésztő szinte láthatatlanul szaporítja a csincsillákat elzárt, nehezen azonosítható helyeken, és a Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetségének elnéző önszabályozása alatt.

Néhány jogalkotási erőfeszítés ellenére a végrehajtás továbbra is gyenge, és számos tevékenységet nem tudnak ellenőrizni, miközben a kereslet hiánya és szőrme felvásárló piac összeomlása miatt nem lehet tudni, hogy milyen szenvedésnek vannak kitéve a magyar prémfarmokon a csincsillák.

hogy legyenek következményei a konkrét eseteknek és bizonyítékoknak, amelyek alátámasztják a szőrmefarmokon történő elhanyagolást és bántalmazást!

 

A szőrmeiparban a csincsillák védelme érdekében sürgősen szükség van az állatjóléti törvények reformjára és jobb végrehajtására, végül pedig a tenyésztés végleges betiltására, amelyet már 20 európai ország elért!

Így élnek a magyar csincsillák a farmokon:

Hogyan áll a prémtenyésztés tilalma az EU egyes országaiban?

Csatlakozz te is a globális kampányhoz!

Tegyük szőrmementessé a Max Mara divatházat!

A Fur Free Alliance – melynek magyarországi tagja az Una Terra Alapítvány – 2024. február 9-én globális kampányt indított, melyben arra buzdítja az olasz divatházat, a Max Marát, hogy csatlakozzon versenytársaihoz, és vállaljon teljes szőrmementességet!

Kérjük, sürgesd te is a teljeskörű szőrmementesség vállalását a Max Mara közösségi csatornáin:

kapcsolódó híreink

Globális nyersprém- és cserzett prém-kereskedelmi összefoglaló

A legfrissebb, teljes évre vonatkozó feldolgozott adatok - 2022...

Betilthatják Lengyelországban a prémtenyésztést

A Fur Free Alliance (FFA - nemzetközi szőrmeellenes koalíció, melynek magyar tagja az Una Terra Alapítvány) képviselői 2024.05.16-án Varsóban gyűltek össze, hogy támogassák a júniusban benyújtásra...

Állatbarát siker Koppenhágában

A Koppenhágai Divathétről 2020-ban, 2 éves türelmi idővel kitiltották az állati szőrmét, 2023 volt az első szőrmementes rendezvényük...

Szőrmeellenes aktivisták a milánói divathéten

Állatjogi aktivisták zavarták meg a milánói divathetet, hogy felhívják a figyelmet a prémipar kegyetlenségére...

Nagyszabású, globális kampány a szőrmementességért!

A Fur Free Alliance - melynek magyarországi tagja az Una Terra Alapítvány - a mai napon, 2024. február 9-én globális kampányt indított, melyben arra buzdítja az olasz divatházat, a Max Marát, hogy...

Finnország: szigorú intézkedések a prémtelepeken

Finnország szigorú intézkedéseket vezetett be a prémtelepek védelméért, a vadon élő madarak által terjesztett madárinfluenza (H5N1) és magas patogentiású madárinfluenza (HPAI) fertőzésekkel szemben...

A divatházak kihátrálnak a szőrme mögül

Évtizedek kitartó állatjogi kampányainak eredményeként, számos divatház vállalt szőrmementességet és egyre több felhagy az egzotikus állatok bőrének használatával. A divatipar kegyetlenségének...

Halogatás a prémtenyésztés felszámolásában

A Szőrmementes Európáért indított EU-polgári kezdeményezésnek eleget téve, a rendelkezésre álló információk alapján, az Európai Bizottság 2023. december elején betilthatta volna a prémtenyésztést...
Ukrajnából mentett rókák

Szőrmeellenes aktivizmus: elődünk, az MSZEL

A Magyar Szőrmeellenes Liga (MSZEL) 2017. szeptemberében megalakult civil mozgalom. Tagjai mindannyian állatszerető, állatvédő aktivisták, a legkülönbözőbb háttérrel.

Az MSZEL elsődleges célja elérni, hogy idehaza törvényi szintre emeljék a szőrmeipar betiltását. Ennek érdekében átfogó tájékoztatást nyújtunk a szőrmeipari helyzetről, hiszen a tájékozott, okos ember az állatkínzók ellensége. Emellett folyamatosan buzdítjuk a lakosságot törekvésünk támogatására. Békés tüntetéseket szervezünk, petíciót indítottunk, illetve ha lehetőségünk van rá, járunk prémfarmokra is. Tettünk és tenni is fogunk még feljelentéseket törvényt szegő farmok miatt, a következő években biztosan rengeteget fogunk emiatt a bíróságra járni. Nemzetközi szervezetekkel is kapcsolatban vagyunk, így a nemzetközi szőrmeellenes tevékenységekbe is bekapcsolódunk.

Tudj meg többet itt: https://szormeellenesliga.hu/

Egy kampány az állatokért, a szőrmeipar kegyetlensége ellen 10 ismert személlyel, akik nem szégyellenek kiállni az ügy mellett: meztelenül! https://inkabbmeztelen.hu/

Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha számodra is fontos az állatok sorsa, és szeretnél értesülni jövőbeli kampányainkról, szívesen küldünk értesítést e-mail fiókodba.