Una-Terra-logo

Nagyszabású, globális kampány a szőrmementességért!

A Fur Free Alliance – melynek magyarországi tagja az Una Terra Alapítvány – a mai napon, 2024. február 9-én globális kampányt indított, melyben arra buzdítja az olasz divatházat, a Max Marát, hogy csatlakozzon azokhoz a versenytársaihoz, mint a Gucci, a Prada, a Versace, az Armani, a Valentino, a Dolce & Gabbana, a Hugo Boss… – melyek már szőrmementességet vállaltak!

A 35 ország 50 állatjogi szervezetét tömörítő Fur Free Alliance kampány a New York-i, londoni, milánói és párizsi divathetek idején zajlik. Minden bizonnyal ez lesz a legnagyobb szabású, egy konkrét vállalattal szemben indított szőrmeellenes kampány.

A Fur Free Alliance 2018 szeptemberében a Prada szőrmementességéért mozgósította támogatóit, az e-mailek, telefonhívások és a közösségi médiában megjelent posztok nyomására, az olasz luxusmárka 2019-ben bejelentette a szőrmementesség vállalását.

2024-ben több mint 1.500 márka és kereskedelmi vállalat csatlakozott a szőrmementes kiskereskedői programhoz.

Kérjük, sürgesd te is a teljeskörű szőrmementesség vállalását a Max Mara közösségi csatornáin:
Twitter: https://twitter.com/maxmara/
Facebook: https://www.facebook.com/maxmara/
Instagram: https://www.instagram.com/maxmara/

A Max Mara és a cégcsoport egyéb márkák, mint a Marina Rinaldi, a SportMax stb. kínálatában megtalálható nerckesztyű, rókaprém díszítés, mosómedve prémmel szegélyezetett kapucni.

A prémtelepeken a vadon élő állatok egyedei az egész létüket drótketrecekben töltik, megfosztva minden természetes viselkedésüktől, végezetül a végbelükbe vezetett áramütéssel vagy elgázosítással megölik őket. A vadonból csapdázással begyűjtött állatok napokig étlen-szomjan vergődnek a csapdában, mire a csapdázó munkások végigjárják a területet a szerencsétlen sérült teremtésekért, vagy maradványukért. A csapdák válogatás nélkül fogságba ejtenek minden állatot, veszélyeztetett fajok egyedeit, és környéken élő házi kedvenceket is.

Ahhoz, hogy a lenyúzott prémből értékesíthető szőrmebunda, vagy kiegészítő készüljön, rendkívül környezetromboló folyamat vezet. A prém tisztítása, fertőtlenítése, rugalmassá és tartóssá tétele, színezése során használt vegyszerek mérgezik a talajt és a természetes vizeket, növeli a munkások körében a daganatos megbetegedések esélyét. A COVID-19 világjárvány rámutatott, hogy a prémfarmok a zoonózis járványok melegágyai.

A nemzetközi közvélemény szemléletváltozására és növekvő bojkottjára válaszul, a nagy divatházak szőrmementességi irányelveket jelentettek be. Európa-szerte 20 országban tiltották be a prémtenyésztést, az állatkínzás valamint a környezetet és a közegészséget fenyegető kockázatok miatt. Továbbá Izrael, Kalifornia és tizennégy USA város betiltotta a szőrmekereskedelmet, hogy humánusabb piacot teremtsen és ösztönözze a textilipari innovációkat.

A Max Mara alapanyagai között az archaikus és kegyetlen szőrme azt mutatja, hogy a vállalat vezetése ignorálja az állatok szenvedését. A Max Marának haladéktalanul csatlakoznia kell a szőrmementes márkákhoz!

jelentette ki Joh Vinding, a Fur Free Alliance elnöke.

Amennyiben bekapcsolódnál a Max Mara szőrmementességéért indított nemzetközi kampányba, fogalmazd meg saját állásfoglalásodat angol vagy olasz nyelven, illetve használd az alábbi tömör, angol nyelvű instant mondatokat.

Kérjük, hozzászólásodhoz másold be a hastageket is!

  • Vállalatok világszerte tiltják be a kegyetlen szőrme használatát, de mi van a @MaxMara-val?
  • Companies worldwide are eliminating the use of cruel fur…but what about @MaxMara?
  • #furfreeMaxMara#MaxMara#MFW#MaxMaraFW24
  • Ideje szőrmementessé válni, és véget vetni a prémes állatokkal szembeni kegyetlenségnek!
  • It’s time to go fur-free and end the cruel confinement of animals for fur!
  • #furfreeMaxMara#MaxMara#MFW#MaxMaraFW24
  • Hihetetlenül könnyű szőrmementessé válni, de egyes vállalatok inkább lemaradnak versenytársaik mögött.
  • It’s incredibly easy to go #furfree, but some companies are falling behind their competitors.
  • #furfreeMaxMara#MaxMara#MFW#MaxMaraFW24

Kérjük, sürgesd te is a teljeskörű szőrmementesség vállalását a Max Mara közösségi csatornáin:

Twitter: https://twitter.com/maxmara/

Facebook: https://www.facebook.com/maxmara/

Instagram: https://www.instagram.com/maxmara/

Figyelem: márciusi fejlemények!

Március 14: A hetek óta tartó intenzív szőrmeellenes kampány célkeresztjében lévő olasz székhelyű luxusmárka nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni az állatjogi képviselőkkel, és nem vállalja fel egyértelműen, hogy kivonja szőrmés termékeit a gyártásból, de a Four Paws állatjogi szervezet közleménye szerint “elrejtette” azokat a weboldaláról. A Google keresőben még megtalálhatók a termékfotók, de a hozzájuk tartozó linkek nem aktívak.

Fotó: Four Paws

A Max Mara, melynek vezetősége a Fashion Network megkeresésére sem reagált, továbbra is egyike azoknak a márkáknak, melyek évi több millió nyérc, róka és mosómedve könyörtelen meggyilkolásáért felelősek.