Una-Terra-logo

VÁLASZD TE IS AZ ÁLLATBARÁTABB TOJÁST ÉS VEGÁN ALTERNATÍVÁIT!

Arra biztatunk, hogy ha mindenképpen tojást vásárolnál, figyeld a boltban a jelöléseket, és keresd a 0-ás és az 1-es tojásokat.
Ha pedig nyitott vagy a tojás helyettesítésére és elhagyására, számtalan megoldással találkozhatsz a különböző receptekben – ez lehet például lenmag, almaszósz – ha édes süteményekről van szó – vagy készen kapható, előre csomagolt tojáshelyettesítő termékek. 

 

A tojás klasszikus eleme a magyar konyhának, fogyasztják főtt tojásként, rántottának, tükörtojásnak, és alig van olyan hagyományos sütemény recept, aminek hozzávalói között ne olvashatnánk tojást, tojássárgáját, vagy tojásfehérje-habot. A húsvét pedig a mai napig a tojásfogyasztás főszezonja.

Napjainkban már többféle egyszerű módja van a tojás helyettesítésének sütéshez és főzéshez, mielőtt azonban a folyamatosan fejlődő alternatívákkal megismerkednénk, nézzük, milyen tartású tyúkok tojásait kínálják az üzletek!

A tojásipar alapvetően háromféle módszerrel termel: ketreces, mélyalmos és szabadtartású. Negyedikként említhető a legkevésbé ipari, azaz az ökológiai tartás.

A magyarországi kereskedelmi láncokban a mélyalmos tojás a legelterjedtebb, és a láncok 2025-ig el szeretnék érni, hogy a ketreces tartásból származó tojás hazai forgalmazása teljesen megszűnjön. A Tojásszövetség nem ért egyet ezzel a koncepcióval. Úgy vélik, az EU-konform ketreces tartás eredményezi a lehető legkörnyezetkímélőbb, a legkisebb ökológiai lábnyomú, legalacsonyabb káros gáz-kibocsátású tojást.

 

A ketreces nagyüzemi tartás egy olyan rendszer, amelyben minden egyes tyúk egy minimálisan 750 négyzetcentiméteres, pl. 30 x 25 centiméteres alapterületű ketrecben van tartva, melyeket a csarnok jobb kihasználása érdekében több sorban egymás fölé rendeznek.

 

A mélyalmos tartás során a tyúkok a csarnok közös, nagy zárt terében vannak, amin belül mozoghatnak, kapírgálhatnak és tojófészekbe tojnak. A szabály szerint 9 tyúkra kell egy négyzetméteres területnek jutnia. A zsúfoltság miatt ennél a módszernél a leggyakoribbak az amúgy jámbor szárnyasok között a vérre menő, súlyos sérüléssel járó konfliktusok.

 

A szabadtartású tyúkok napközben a szabadtéri, nagyrészt növényzettel borított, relatíve tágas kifutójukban mozoghatnak.

 

Az ökológiai tartás a nagy területű szabadtéri, táplálékul szolgáló növényzettel borított rész és a tágas ól kombinációja.

Ez utóbbi két tartás veszi leginkább figyelembe a tyúkok természetes szükségleteit. Költséghatékonysági szempontok miatt azonban a gazdálkodók ezeket a módszereket választják a legritkábban.

Magyarországon a kereskedelmi forgalomban lévő tojásmennyiség mintegy 52%-a nagyüzemi termelésből (ketreces és mélyalmos tartásból) származik, 26%-a háztájiból, és 22%-a az importnak nagyüzemi.

A Tojásszövetség – miközben az EU-konform ketreces mellett érvel a szabadtartású tartással szemben, – a tojásipar fenntarthatatlanságára mutat rá! Ahogy fogalmaznak, még ha az iparág szeretne is, nem létezik annyi szabad földterület, ahol a jelenlegi fogyasztói igényekkel arányos mennyiségű, szabadtartású tojást lehetne termelni!

A globális tojásfogyasztás évente mintegy 1,4 milliárd darab. Ennek a mennyiségnek a földigénye 93 millió hektár, vízigénye 193 milliárd liter. Egyetlen tyúktojás előállításához 200 liter vízre van szükség. (adatok: JUST Egg élelmiszer innovációs vállalat – Kalifornia, USA)

Globálisan a tojásipar évente több mint 300 millió nőstény csirkét (tyúkot) használ el, és az iparág számára haszontalan, a tojásból épphogy kikelt hímek (kakasok) millióit darálják le élve.

A tojásiparban használt tyúkok átlagos élettartama 2 év, természetes környezetükben prédaállatnak számítanak, átlagos élettartamuk mégis 7-10 év!

A vadon élő tyúk, legközelebbi rokonához, a fácánhoz hasonlóan, kb. 12 tojást tojik. Évente. A tojásiparban használt tyúk (ketreces és mélyalmos tartás) ezzel szemben 22-23 óránként tojik egyet, a háztáji tyúk (szabad- és ökológiai tartásos) pedig 2-3 naponta egyet. 

Szerinted is aggasztó?

Míg száz évvel ezelőtt a tojótyúkok átlagosan 60-70 tojást raktak egy év alatt, ez a szám mostanra elérte a 250-et.

 

Mindez az állatok szervezetét hihetetlen mértékben terheli, és egyre rövidebb időn belül teszi tönkre.

Forrás: KSH

Mit használhatunk tojás helyett?

A legtöbb süteményben a tojás egyszerűen elhagyható, mivel általában anélkül is összeragad a tészta, de ha biztosra akarunk menni, élhetünk az alábbi alternatívákkal.

Rántottához: villával összetört tofu, vagy csicseriborsóliszt vízzel és fekete sóval kikeverve

Édes süteménytésztába: villával összenyomott banán, vagy almaszósz, esetleg darált lenmag pár evőkanál vízbe áztatva, beáztatott chia mag. 

1 db tojás kiváltására alkalmas:

  • fél banán (minél érettebb) villával összetörve
  • 4 evőkanál almaszósz 
  • 1 evőkanál lenmag, 3 evőkanál folyadékba áztatva
  • 1 evőkanál chiamag 3 evőkanál folyadékba áztatva
  • 100 g tofu villával összetörve
  • 4 evőkanál növényi joghurt 

 

Érdemes kísérletezni a fenti növényi alternatívákkal, amelyért nem csak az állatok lesznek hálásak, hanem az egészségünk is!

kapcsolódó híreink

A világ legnagyobb légitársaság-catering cége is ketrecmentes lesz

A Cathay Dining - a világ egyik legnagyobb, légitársaságok számára készítő catering cége, a Cathay Pacific Airways leányvállalata - bejelentette elkötelezettségét, hogy 2025 végéig 100%-ban átáll a...

Búcsúzunk Sanyitól

Személyesen nem ismertük, de búcsúzunk Sanyitól...

Miért dolgozik az Open Wing Alliance?

A koalíció ambíciózus célja lassan valósággá válik, világszerte már több mint 2.600 vállalat vállalt ketrecmentes tojástermelést, vagy ketrecmentes tartásból származó tojás beszerzést...

Szőnyeg alá söprik az “End the Cage Age” kezdeményezést?

A haszonállatok ketreces tartásának fokozatos felszámolására irányuló európai uniós polgári kezdeményezés hiába teljesítette az érdemi tárgyaláshoz szükséges kritériumokat?...

Elindult a “Szívtelen Vendéglátás” kampány

Elstartolt az Open Wing Alliance "Szívtelen Vendéglátás" kampánya, mely nemzetközi hotelláncokat kíván ketrecmentes termelésből származó tojás beszerzésére ösztönözni...

Miért is kegyetlen a tojásipar?

A csirkék igazi társas lények, együtt szeretnek élelmet keresni, porfürdőt venni, sütkérezni a napon, családtagjaik társaságában lenni...

Svédország egymillió tojótyúkot semmisít meg

Svédország legnagyobb tojástermelője – a Ca Cedergren – közel egy éve hatósági összefogással végzett mindennemű erőfeszítése ellenére, nem lát más megoldást az emberi egészséget...

A tojásipar helyzete Magyarországon, európai kitekintéssel: termelési és fogyasztási trendek, érdekképviseleti és kormányzati álláspontok

Európában az elmúlt évtizedben a társadalmi és a jogszabályi elvárások változásával együtt gyökeres átalakuláson ment keresztül a tojásipar. Újfajta fogyasztói igények jelentek meg, így egyre több...

Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha számodra is fontos az állatok sorsa, és szeretnél értesülni jövőbeli kampányainkról, szívesen küldünk értesítést e-mail fiókodba.