A kozmetikai célú állatkísérletek ellen indított EU-polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzése befejeződött.

1.217.916 érvényes aláírással teljesítettük az EU-parlamenti tárgyaláshoz szükséges kritériumokat!

Köszönet mindenkinek, aki érvényes aláírással fejezte ki az állatok iránti együttérzését!

MI A BAJ A KOZMETIKAI ÁLLATKÍSÉRLETEKKEL?

Az állatkísérleteket a XXI. században sem tudományos szükségszerűség, sem hatékonyság, sem etikai oldalról nem lehet igazolni.

A kísérletekben résztvevő laboratóriumi állatoknak az élete egy vég nélküli, fájdalmas kísérletsorozat, amely során kimondhatatlan szenvedést, kétségbeesést, stresszt és magányt élnek át. Ha pedig véget ér a tesztelés, a szerencsétlen túlélőket vagy megölik, vagy egy másik kísérletben “használják fel”. 

Számtalanszor bizonyítást nyert már, hogy mind a gyógyszeripari, mind a kozmetikai állatkísérletek helyettesítésére van alternatíva. Ezek a módszerek nem járnak kegyetlenséggel, emellett idő-és költségkímélő megoldások, nem beszélve arról, hogy sokkal pontosabb és hatékonyabb eredményeket mutathatnak, mint a hagyományos állatkísérletek.

Siker a tengerentúlon 

Szerencsére van már külföldi példa arra, hogy lehetséges az ésszerűséget követni ebben a kérdésben. 

2018 őszén a Kaliforniai Állami Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szenátus 1249-es, azaz a “kegyetlenség-mentes kozmetikai termékek” törvényjavaslatát!

A 2020. január 1-vel hatályba lépett jogszabály – néhány kivételes esettől eltekintve – megtiltja a kozmetikai gyártóknak, hogy Kalifornia területén olyan kozmetikumot forgalmazzanak, melynek akár a végtermékét, akár bármely összetevőjét állatokon tesztelték.

Judie Mancuso, a Social Compassion in Legalisation elnök-alapítója szerint, a Cathleen Galgiani szenátor asszony által benyújtott és a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) valamint a Lush Cosmetics által támogatott törvény évi több ezer állat életét menti meg, és igazán inspiráló látni, amint állatjogi csoportok, tudományos szakértők és törvényhozók együttműködnek a nemes cél érdekében.

Ma már elérhetőek olyan megbízható, modern és humánus tesztelési eljárások, amelyek nem járnak állatok szenvedésével! – mondta Kristie Sullivan, a PCRM kutatáspolitikai alelnöke: 

Az állatkísérletek elleni tiltakozás egyre hevesebb. Elavult és megbízhatatlan, nem biztonságos a fogyasztók számára, kegyetlenség az állatokkal szemben. A HSUS felmérése szerint, évente 100.000 – 200.000 állat válik állatkísérlet áldozatává, köztük majomalkatúak, kutyák (a beagle például tipikusan állatkísérleti célra szaporított fajta), nyulak, és rágcsálók egyaránt.