Una-Terra-logo

miért fontos a ketrecek megszüntetése?

“Az állatok és az emberek jóléte legyen végre fontosabb szempont, mint a tojások olcsóbb értékesítése!”

Európában az elmúlt évtizedben a társadalmi és a jogszabályi elvárások változásával együtt gyökeres átalakuláson ment keresztül a tojásipar. Újfajta fogyasztói igények jelentek meg, így egyre több európai vásárló számára fontos szempont az állatjólét, a környezet, a helyi közösségek védelme, a termékek előállítási módja és az egészségtudatos táplálkozás.  

A vásárlók elvárásai mellett az uniós stratégiák és a szabályozás alakulása is abba az irányba tereltek egyre több Európában működő tojástermelőt, hogy az állatok jólétét is mindinkább figyelembe vevő termelési technológiákat alkalmazzanak. A fogyasztói bojkott és az ipar nyomása új mércévé teszik a magasabb állatjólétet.

Az Európai Bizottság az „End the cage age” elnevezésű civil kezdeményezés hatására bejelentette, hogy 2023-ig megvizsgálja a ketreces állattartás teljes tilalmának lehetőségét, így érdemes minél hamarabb felkészülni az új irányvonalra. 
Ennek értelmében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalosan már javaslatot is tett az Európai Bizottság számára a brojlercsirkék és a tojótyúkok ketreces tartásának megszüntetésére, így érdemes minél hamarabb felkészülni az új irányvonalra. 

KETRECES VS. KETRECMENTES

Magyarországon közel 8,5 millió tyúk több mint  2,2 – 2,3 milliárd tojást tojik évente, ellátva ezzel a feldolgozóipart, továbbá az éttermeket, szupermarketeket, illetve a vendéglátóipart is. 

A tojótyúkok túlnyomó többsége (71,2%-a) egész életét apró ketrecekben tölti, ahol alig tud mozogni. Ezeket az ún. „akkumulátor ketreceket” manapság az egyik legrosszabb rendszernek tartják, mivel óriási szenvedést okoznak az állatoknak.

 

Ezekben a drótketrecekben az állatok ugyanis nem képesek a természetes, alapvető szükségleteik szerint élni, mivel egyszerre akár tíz csirkét is összezsúfolnak egy kis helyre, ahol egyikük sem képes teljes magasságában felállni vagy akár széttárni a szárnyait anélkül, hogy beleütközne a másikba. Mivel ezeknek a ketreceknek az alját nem szalma vagy széna lágyítja, a tyúkok lába gyakran komolyan megsérül a kopár rácsokon.

Az ipar fennmaradása érdekében ezek az állatok évente több száz tojást tojnak, sokkal többet, mint ami a vadonban számukra normális (csupán 10-12 darab). Az ipari állattartásban számos tojótyúk pusztul el ilyen körülmények között, akik pedig túlélik, általában legfeljebb két évig élhetnek, mielőtt a kizsigerelt és megtört testük miatt vágóhídra kerülnek.

AKIK MÁR CSATLAKOZTAK

Világszerte több mint kétezer vezető vállalat tett már üzletpolitikájában kötelezettségvállalást a ketrechasználat megszüntetésére azzal, hogy kivezeti az ilyen módon előállított termékeket az ellátási láncából.

Az Open Wing Alliance (OWA) nemzetközi koalíciós együttműködés erőfeszítéseinek köszönhetően egyre több vállalat csatlakozik a kezdeményezéshez. Ezen vállalatok többsége már teljesítette is vállalásait – vagy jelentéseket oszt meg az előrehaladásról – ami azt bizonyítja, hogy a ketrecek felszámolására irányuló mozgalom valódi előrelépést mutat.


A Magyarországon működő vállalatok közül már több mint 64 esetben valósult meg határidőig történő üzletpolitikai kötelezettségvállalás, köztük a Nestlé, a McDonald’s, a Starbucks, a Metro, a Fornetti, a Costa Coffee, H-Hotels és sok más vezető márka esetében, akik 100%-ban elkötelezték magukat a kizárólag ketrecmentes tartásból származó tojások beszerzése mellett.

AKIK MÁR TELJESÍTETTÉK

A csatlakozott vállalatok közül többen világszerte, illetve Európa-szerte sikeresen megvalósították már a ketrecmentes politikájukat, a többiek esetében pedig elvárás, hogy megosszák előrehaladási jelentésüket a ketrecmentessé válásuk folyamatában.

CSATLAKOZZON CÉGÉVEL ÖN IS A KETRECMENTES ÜZLETPOLITIKÁHOZ!

Legyen részese a világszerte egyre gyorsabban növekvő trendnek, mely a vállalati felelősségvállalás kiemelten fontos eleme! 

Alapítványunk minden szükséges információval rendelkezésére áll, ami segítségére lesz, hogy a lehető legtöbbet megtudja a ketrecmentes politika előnyeiről, melyet számos szervezet mellett már az Európai Unió is zászlajára tűzte.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ha bármilyen kérdése van a ketrecmentes üzletpolitikával kapcsolatosan, ne habozzon, írjon nekünk egy üzenetet, és mi természetesen segítünk!

Az UnaTerra Csapata

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS

Azzal, hogy a vállalatok kötelezettséget vállalnak a ketreces tartásból származó termékek kivezetésére, tyúkok millióit kímélik meg a bezártság legrosszabb formáitól.

 

A ketrecmentes tojásra vonatkozó politika elfogadása azonban csak az első lépés. A vállalatoknak be kell vezetniük ezeket az irányelveket az ellátási láncukban, és közben tájékoztatniuk kell a fogyasztókat arról, hogy milyen előrelépések történtek. A vállalások ugyanis nem sokat érnek, ha azután nem történnek konkrét cselekvések. A vállalati elszámoltathatóság pedig nem lehetséges az átláthatóság nélkül.

 

Amennyiben vállalata korábban vállalt kötelezettséget a ketrecmentes tartásra vonatkozóan, akkor amellett, hogy ezt szükséges megjelenítenie a nyilvános honlapján, kérjük, hogy legyen kedves tájékoztatni bennünket is azzal, hogy egy előrehaladási jelentés formájában eljuttatja a részünkre is!

Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha számodra is fontos az állatok sorsa, és szeretnél értesülni jövőbeli kampányainkról, szívesen küldünk értesítést e-mail fiókodba.