Una-Terra-logo

Finnország: szigorú intézkedések a prémtelepeken

Finnország szigorú intézkedéseket vezetett be a prémtelepek védelméért, a vadon élő madarak által terjesztett madárinfluenza (H5N1) és magas patogentiású madárinfluenza (HPAI) fertőzésekkel szemben.

A Földművelésügyi és Erdészeti Minisztérium hétfőn rendeletet adott ki, mely utasítja a prémtelepek vezetőit, hogy tegyék meg az óvintézkedéseket az állatállományuk védelmében, a vadon élő madarak vagy egyéb, az állomány egészségét veszélyeztető vadon élő állatok és azok ürülékével való érintkezés elkerülése érdekében.

A rendelet értelmében a szőrmefarmokon lévő építmények nyílásait hálóval kell lezárni. A hálók szembősége nem haladhatja meg a 25 x 25 millimétert. A munkát 2024. április 15-ig el kell végezni.

A jogszabályt a 2023 nyarán történt HPAI kitörések miatt hozták, aminek következtében szeptemberben a finn Élelmiszerbiztonsági Hatóság utasítására a fertőzött – összesen 71 – farmokon minden állatot meg kellett semmisíteni.

Fotó: Oikeutta eläimille

Una Terra: A hírekben nem szerepel, hogy a kötelező hálók és telepítésük költségeit a gazdák(on keresztül az igénytelen szőrmevásárlók) vagy a finn állam fogja állni.

Rajtad a szőrme nem státuszszimbólum, hanem szegénységi bizonyítvány!