Una-Terra-logo

Betilthatják Lengyelországban a prémtenyésztést

A Fur Free Alliance (FFA – nemzetközi szőrmeellenes koalíció, melynek magyar tagja az Una Terra Alapítvány) képviselői 2024.05.16-án Varsóban gyűltek össze, hogy támogassák a júniusban benyújtásra kerülő, a prémtenyésztés betiltását célzó, új lengyel törvényjavaslatot.

Lengyelország jelenleg Európa legnagyobb prémtermelő országa, ahol az ágazat erős lobbitevékenysége és a politikai akarat hiánya együttesen, eddig számos prémtenyésztési tilalmat buktatott már meg!

Malgorzata Track, Lengyelország Zöld pártjának képviselője, a FFA lengyel tagszervezete, az Otwarte Klatki által, a lengyel parlament elé szervezett rendezvényén rávilágított a prémtenyésztési tilalom haladéktalan szükségességére.

Példának a már 20 európai országban bevezetett tilalomért tett erőfeszítéseket említette. Megerősítette, hogy be fogja nyújtani a prémtenyésztés betiltásának jogszabálytervezetét.

A Fur Free Alliance elnöke, Joh Vinding levelet adott át Malgorzata Tracknak, melyben a lengyel parlamentet a prémtenyésztés betiltásának haladéktalan elfogadására kéri.

“Cáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkezünk a lengyel prémfarmokon történő állatokkal szembeni brutális bánásmódról. Megbocsáthatatlan, hogy Lengyelország az utolsó európai országok egyikeként engedélyezi továbbra is a prémtenyésztés állatokkal szembeni kegyetlen, és közegészségügyi veszélyeket hordozó gyakorlatát! Itt az idő a határozott cselekvésre!” – jelentette ki az FFA elnöke.

Fur Free Alliance csoportkép, Varsó

Marta Korzeniak, az Otwarte Klatki képviseletében közölte: “A lengyel lakosság túlnyomó többsége kegyetlennek tartja a prémtenyésztést és támogatja a prémipar felszámolását. Társadalmunk együttérző és empatikus az állatokkal szemben, élen akarunk járni Európában az állatok jólétének javításában. Sajnos ettől jelenleg nagyon le vagyunk maradva. Őszintén reméljük, hogy közeleg a változás és hamarosan csatlakozunk ahhoz a 20 európai országhoz, ahol már betiltották a prémtenyésztést.

A British Fur Trade korábbi vezérigazgatója, Miki Moser az iparágban szerzett évtizedes tapasztalatairól beszélt, és elmagyarázta, hogy 2018-ban miért döntött úgy, hogy kilép az ágazatból, és miért csatlakozott a prémipar felszámolásáért küzdő koalícióhoz.

A Fur Free Alliance holland – Bont voor Dieren, és litván – Tušti narvai tagszervezeteinek képviselői emlékeztettek arra, hogy egykor mindkét ország jelentős prémiparral rendelkezett, a náluk sikeresen végrehajtott kivezetés tematikája példa lehet a lengyel kormány számára.

Jon Vinding, aki nemcsak a koalíció elnöke, de a Danish Anima tagszervezet képviselője is egyben, megosztotta tapasztalatait hazája (egykor Európa vezető) nerctenyésztő múltjáról, és a COVID-19 világjárvány miatti állománymegsemmisítésről.

Mike Moser és Nagy Ervin, az Una Terra elnöke

A finn Oikeutta eläimille tagszervezet képviseletében, Kristo Muurimaa beszámolt a finn társadalom a prémipar felszámolására vonatkozó igényéről, és aggasztó információkat közölt a madárinfluenza-járvány és a finn prémfarmok kapcsolatáról.