Una-Terra-logo

Mi jut eszedbe elsőként, amikor állatkísérletről hallasz?

Talán a nyulak, akikkel cigarettát szívatnak?
vagy hörcsögök, akiknek szemébe kozmetikai készítményeket csepegtetnek?
Teszik annak bizonyításául, hogy a termékek ártalmatlanok a fogyasztók (emberek) egészségére.

Állatkísérletről ritkán olvashatunk cikkeket, ha mégis, azokban mindig nyomatékosítva van, hogy “nem okozott szenvedést az állatoknak”. Mégis évente állatok milliói szenvednek és halnak meg kísérleti laboratóriumokban, és számuk csak növekszik. Minden állatkísérlet instant igazolásaként használják az emberek számára várható jövőbeni előnyeit.

Csak néhány példa:

  • A számunkra (emberek) fájdalomcsillapító paracetamol mérgező a macskák számára.
  • Az arzén, ami halálos méreg számunkra, nem ártalmas a juhokra nézve.
  • Ipari festéket, lakkot, kenőanyagot vagy éppen üzemanyagot hiába juttatnak hónapokon keresztül patkányok gyomrába, az eredmények nem az emberi szervezetben végbemenő károsodásokra vonatkoznak, mert efféle vegyi anyagokkal nem végeznek (értelemszerűen nem végezhetnek) klinikai vizsgálatokat emberen.


Annak ellenére, hogy a fajok közötti feltételezett összehasonlíthatóságot tudományosan régóta cáfolják, az állatkísérletek továbbra is zajlanak.

Az állatok nem szenvednek olyan civilizációs betegségekben, amiket az emberek egészségtelen életmódja okoz, a kutatásokhoz használt állatokat először meg kell betegíteni ahhoz, hogy megkezdődhessen rajtuk egy fejlesztés alatt álló készítmény tesztelése!

  • Cukorbetegséghez hasonló állapotot pl. a hasnyálmirigy sejtjeinek méreggel történő elpusztításával idéznek elő.
  • Érelmeszesedést az artériákra gyakorolt elektromos impulzusokkal hoznak létre.
  • A vérmérgezés okozta fájdalmas hashártyagyulladást pedig a belek átlyukasztásával modellezik.


Továbbá működnek már olyan célzott tenyészetek, ahol konkrét betegségben szenvedő állatokat hoznak létre, mások pedig kifejezetten konkrét szervekért (pl. szív, máj, tüdő…) szaporítanak.

A megbetegített állatokon hosszú évek, évtizedek alatt kifejlesztett készítmények gyakran sikerre vezetnek az adott állatfaj számára, de az nem jelent automatikus sikert az emberek számára.

A pszichét érintő kísérletek még a fentieknél is abszurdabbak.
Az állatok nem tudnak az ember számára érthető módon beszélni, a patkányokat például áramütésnek teszik ki, hogy kétségbeesett reakcióikon keresztül tanulmányozhassák a depresszió tüneteit és gyógymódját.

Az efféle kutatások gyakran hoznak értékelhetetlen eredményeket, ami alapján a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy még több azonos mintájú tesztelésre van szükségük, hogy rájöjjenek az ellentmondásos adatok mibenlétére.

Gyakoriak az értelmetlen kísérletek, mint például alkoholt fecskendezni újszülött patkányok gyomrába, viselkedési teszteket végezni rajtuk, majd kijelenteni, hogy az alkohol ártalmas a gyermekek és fiatalok mentális és fizikai egészségére! Vagy zajsérülést okozni tengeri malacok számára csak azért, hogy tudományosan lehessen alátámasztani a zaj halláskárosodás okozását!

A laboratóriumi állatok léte rövid és szenvedéssel teli. Túl kevés, vagy túl sok élelemmel etetik őket.
Akadályozzák mozgásukat. Leforrázzák, megfertőzik, megműtik, megnyomorítják őket.

Patkányokat éheztetnek, hogy a normál testsúlyuk felénél tanulmányozhassák az anorexia hatásait.
Áramütéssel ingerlik rohanásra az egereket, míg azok teljes kimerültségben össze nem törnek.

Jelenleg egyetlen kutatónak sem kell a szakmai portálokon publikált tanulmányában indokolnia a fájdalmas állatkísérletek szükségességét. A további kutatási források elnyeréséhez a jóváhagyó hatóságok csak a formaságok betartását ellenőrzik, azt azonban nem, hogy magának az adott kutatási megközelítésnek van-e egyáltalán értelme!

Az állatkísérlet ágazat olyan profitorientált ágazatok partnere, mint a kísérleti célú állatok szaporítása, tartása, takarmányozása, és végül a megsemmisítése.

Azt mondják, mindent az emberi egészség védelmében. Holott az egyetlen valós cél a profitszerzés.

Az orvoslás fejlődése elengedhetetlen, de az állatkísérletekkel elvesztegetett évek és életek tévútnak bizonyultak!

Forrás: Ärzte gegen Tierversuche