Una-Terra-logo

Baromfitakarmányozási kutatási projekt – vörös tengeri alga

A skóciai Rural College (SRUC) keresi a szójaliszt fenntartható helyettesítőjét Nagy Britannia baromfiállományának takarmányozására.

A kutatás fókuszában a fehérjében gazdag vörös tengeri alga! A “Novel Seaweed Chicken Feed Feasibility” (NSCFF) projektet a Seaweed Generation vezetésével, a SRUC, az University of West London, a Centre for Innovation Excellence in Livestock (CIEL) és a Microgrow Systems Ltd közreműködésével vizsgálja a tartályban vagy tengerben termesztett vörös alga felhasználásának megvalósíthatóságát, melyről azt remélik, hogy praktikus és költséghatékony szárnyas takarmány lehet.

Ez egyike annak a 32 projektnek, amelyet az Innovate UK and the Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) az élelmiszeripar átalakításáért támogat, hogy megfeleljen a növekvő népességi igényeknek, az egészségesebb táplálkozás és a fenntarthatósági törekvések előmozdításával.

Fotó illusztráció: David Tadevosian

Az 500.000 GBP (637.400 USD / 220.503.000 HUF) értékű projekt egy automatizált markoalga-fehérje-termesztési rendszert fejleszt ki, mely a tengeri moszat táplálkozási előnyeit hasznosítja a környezetbarát fehérjeforrás létrehozása érdekében, a szárnyasok takarmányozásához.

A SRUC legmodernebb baromfitenyésztő telepén fognak kísérleteket végezni a vörös alga, mint fenntartható és hatékony alternatív fehérjeforrás hatását a tápanyagok emészthetőségére, a csirkék gyarapodására és bélrendszerük egészségére, a hús minőségére nézve.

A vörös alga jelentős potenciállal rendelkezik, azonban a legnagyobb kihívást a termesztés megfizethetetlenül drága és bonyolult mivolta jelenti! Bár tengerben is termeszthető, összetett életciklusa megnehezíti a folyamatot. A szárazföldi növényekkel szemben azonban előnye a gyors növekedési képesség, ami reményt ad arra, hogy hatékony fehérjeforrás, fenntartható biomassza legyen a baromfi takarmányban. A projekt jelentős ugrást jelenthet a regionális forrásból származó környezetbarát baromi takarmányozás felé, a szójaliszt fenntartható és hatékony alternatívájául. – foglalta össze dr. Farina Khattak, aki Jos Houdijk professzorral együtt vezeti a SRUC kutatást.

Una Terra: A nagyszabású kutatás szükségessége is alátámasztja, hogy az ipari szójából gyártott szójaliszt fenntarthatatlan takarmány, ami ráadásul a humán egészséget is károsítja. Annak ellenére, hogy a kutatási tézis szerint a gyors növekedésű vörös alga akár potenciális fehérjeforrás lehet az ágazat számára, amíg a mesterséges termesztése drága, addig nem tekinthető fenntarthatónak! Óceánjaink újabb célú fosztogatása csak az ökoszisztéma kárára történhet, ami soha nem lehet fenntartható, sem praktikus!