Una-Terra-logo

A divatházak kihátrálnak a szőrme mögül

Évtizedek kitartó állatjogi kampányainak eredményeként, számos divatház vállalt szőrmementességet és egyre több felhagy az egzotikus állatok bőrének használatával.

A divatipar kegyetlenségének felszámolásához azonban nem elég a szőrmementesség, sem az egzotikus bőrök tilalma.

Nem lehet DIVATOS terméket gyártani ELAVULT alapanyagból (szőrméből, állati bőrből, tolltöltettel, gyapjúból, alpakából, merinóból, selyemből)!

10 cégcsoport a stratégiai célkeresztben:

  • URBN cégcsoport (márkák: Urban Outfitters, Anthropologie, Free People) A megfizethető, széles körben ismert divatruházat gyártót a “Good On You” etikai és fenntarthatósági portálon “nem elég jó” minősítéssel illetik.

  • A Hermes ugyan 2021-ben közzétette állatjóléti alapelveit, továbbra is használ szőrmét, egzotikus és átlagos állatbőrt, gyapjút, tollat, selymet, még szarvat is. A Good On You portálon “nagyon rossz” minősítéssel illetik. A luxusmárka 2020-ban jelentette be egy hatalmas krokodilfarm létesítését Ausztráliában. A saját krokodilfarm mellett strucc, kígyó és gyíkfarmokról is is vásárolnak alapanyagot.

  • A Dior szintén meglévő állatjóléti alapelvei ellenére nem hagyott fel a szőrme, egzotikus és átlagos állatbőr, gyapjú, selyem, toll használatával. A Good On You portálon “nagyon szegényes” minősítéssel illetik. Korábban kapcsolatba hozták állatkínzással vádolt angóra farmokkal. A Last Chance for Animals (LCA) 2 éven keresztül végzett nyomozást hetven spanyol angóranyúl-farmon. Azt állították, több márka, köztük a Dior továbbra is vásárol ezekről a farmokról származó angórát. A Dior 2019 tavasz-nyári divatbemutatóját számos híresség elhagyta a show-hoz használt és bántalmazott lovak miatt.

  • A Canada Goose, az “ostobák kabátja” régóta céltáblája az állatjogi csoportoknak a szőrme és libapehely használata miatt. 2023-ban hatalmas lépésként elkötelezték magukat a szőrmementesség mellett. A libapehely és -toll töltetekhez “felelős forrásból származó” tanúsítványt promóznak, a libák kegyetlen tartása és tépése ellenére. A Good On You portálon “nem elég jó” minősítéssel illetik.

  • A Prada 2019-ben kötelezte el magát a szőrmementesség mellett, és csatlakozott a Fur Free Alliance-hoz. Egyéb állati eredetű alapanyagot – egzotikus és átlagos állatbőrt, gyapjút, tollat, selymet viszont továbbra is használ. A Four Paws megállapította, hogy a Prada lemaradt az állatjóléti előrelépések terén. A PETA Ázsia nyomozása kapcsolatot tárt fel a Prada és a kecskékkel kegyetlenül bánó mongóliai kasmírfarmok között.

  • A Shein fast fashion gyártó ellen számos vizsgálatot indítottak az elmúlt években. Az emberi jogok megsértése, beleértve kényszermunka, az olcsó tömegtermelésből keletkező textil és műanyagszennyezés szerepel a bűneik között. Vádolják őket green-washing marketinggel is, hiszen a biológiai sokféleség megőrzését célzó kampányt indítottak, miközben egzotikus állatszőrt, gyapjút, libapelyhet, tollat, selymet használnak. A Good On You portálon a legalacsonyabb, “óvakodunk tőle” minősítéssel illetik.

  • A Fendi a Good On You portálon “nagyon rossz” minősítést kapott a szőrme, egzotikus és átlagos állatbőr, gyapjú, selyem, toll használata miatt. Náluk a szőrme jellemzően nerc, 2022-ben “elkötelezték magukat” a Furmark állatjóléti szabványokat betartó prémfarmokról történő beszerzés mellett, azonban a parányi ketrecekben tartott nyércek a természetben magányos életmódot élnek, a szaporításuk és tartásuk prémtelepeken kegyetlen, az állatok alapvető életmódjával összeegyeztethetetlen.

  • A Max Mara is a legalacsonyabb minősítést kapta a Good On You portálon, állatkínzással vádolt finn prémfarmokról származó prémhasználat és a Human Society International (HSI) próbavásárlóinak adott félrevezető tájékoztatások miatt.

  • A Zara állatjóléti szabályozása tiltja alapanyagai közül a szőrmét és az angórát, valamint az állatokon tesztelt termékeket. De használ bőrt, gyapjút, pelyhet, ami miatt a A Good On You portálon a “nem elég jó” minősítéssel illetik.

  • A Louis Vuitton állatjóléti szempontból a legrosszabb márkák egyike. Szőrmét, egzotikus és átlagos állatbőrt, gyapjút, selymet, liba- és strucctollat egyaránt használ.


Ne feledd! Nem lehet DIVATOS terméket gyártani ELAVULT alapanyagból (szőrméből, állati bőrből, tolltöltettel, gyapjúból, alpakából, merinóból, selyemből)!