Una-Terra-logo

Svédország egymillió tojótyúkot semmisít meg

Svédország legnagyobb tojástermelője – a Ca Cedergren – közel egy éve hatósági összefogással végzett mindennemű erőfeszítése ellenére, nem lát más megoldást az emberi egészséget veszélyeztető szalmonella járvány megfékezésére, mint hogy minden telephelyén megsemmisítse a tyúkállományokat.

A Fliseryd környéki, több mint 1 millió fős állomány megsemmisítése a svéd tojótyúkok 20%-át jelenti. A szalmonella járvány diagnosztizálása óta a zökkenőmentes tojáskészletet importból biztosítják.

Nemrég az ország délkeleti partjai közelében fekvő Gotland szigeten lévő telepen is kimutatták a szalmonella baktérium jelenlétét. A mezőgazdasági hivatal még nem döntött, hogy a járvány megfékezése céljából ennek a kb. 15.000 fős állománynak elrendeli-e a megsemmisítését.

Fotó – illusztráció: human.cruelties

Svédországban 2022. december 6 és 2023. február 4. között, az ország 16 régiójából összesen 79 (1-91 éves korú) beteget diagnosztizáltak szalmonellafertőzéssel.

A közelmúltban Európában több országban végeztek szalmonella baktériumra vonatkozó laborvizsgálatokat a csirkehúsból (pl. kebab) készült termékekben, az élelmiszereredet visszakövetése alapján, a 3 baktériumtörzsnek 7 lengyel és egy osztrák termelő is forrása lehetett, amit azonban a helyszíni mikrobiológiai vizsgálatok nem erősítettek meg.

A november 6-8 között Atlantában tartott szakmai csúcstalálkozón a szalmonella elleni védekezésre is mutattak be új technológiai innovációkat.