Una-Terra-logo

Búcsúzunk Sanyitól

Személyesen nem ismertük, de búcsúzunk Sanyitól.

Sanyi szuperképessége az volt, hogy kakas létére egy egész város szerette! De legalábbis békén hagyta.

Sanyi egy vágásra szánt kakas volt, aki a helyi piacon, kvázi az utolsó pillanatban pattant le, mielőtt ment volna a levesbe.

Sanyi a hírek szerint négy évig élt háborítatlan szabadságban Békéscsabán a Munkácsy téren.

Sanyi igazi városi kuriózum volt, akit a környék lakói elláttak vízzel és élelemmel, a kisgyerekek és a városba érkezők is szívesen elidőztek a szemlélésével, számos posztnak volt főszereplője a közösségi médiában.

Sanyit szemtanúk néhány hete, egy társaság által bántalmazva látták, a hírre a Fekete tanya tulajdonosa, Fekete Vanda azonnal magukhoz vette, nem volt jó bőrben, de úgy tűnt, legalább nem romlik az állapota.

Sanyi törékeny teste azonban 3 héttel a támadást követően feladta a küzdelmet. Sanyit mégis egy kivételesen szerencsés kakasnak kell tekintenünk, akinek négy évig sikerült emberek között békében élnie, mígnem felkeltette egy társaság figyelmét, akik attól érezték magukat menőnek, hogy bántalmaztak egy védtelen teremtést.

Sanyi, a békéscsabai Munkácsy tér kakasa meghalt.

Fotó forrása: https://behir.hu/meghalt-sanyi

Sanyinak a névadással személyisége is lett, jobban mondva, a helyi közösség nemcsak elnevezte őt, de a személyiségére is felfigyelt.

Sanyi észrevétlenül közösséget épített, a lakók önkéntesen bekapcsolódtak az ellátásába.

Sanyi, ha négy éve minden a szokásos módon zajlott volna, a piacról névtelenül ment volna egyenesen a fazékba!

Sanyi egy öntudatos és bátor kakas volt, aki élt a kínálkozó lehetőséggel, és a biztos fazék helyett, a bizonytalan szabadságot választotta.

Sanyi, a kakas születhetett volna

– egy tojástelepen, ahol a kikelést követő 24-48 órán belül semmisítik meg a hím kiscsibéket.

– egy brojlercsirke-gyártó telepen, ahol hozamnövelő takarmány eredményeként, kb. 6 hetes korukban érik el a természetellenes vágósúlyt a szárnyasok.

De Sanyi háztájiba született.

Sanyinak a jelen étkezési kultúrában tulajdonképpen nem lehetett esélye. Abban sem lehetünk biztosak, hogy a környék lakói, akik etették, itatták, akik látták a gyermekük arcán a boldogságot, mikor Sanyival találkoztak… – hogy ők vajon felismerték-e, hogy a szupermarket hűtőpultjából választott, felkaszabolt csirke és Sanyi között nincs különbség. Mindegyikük egy személyiséggel rendelkező, érző, társas teremtés.

Volt.

Tudtad? Ha növényi étrendre váltanánk, nem kellene a Sanyikat előállítani, megsemmisíteni, felhizlalni, levágni…