Una-Terra-logo

Újabb technológiai újítás a szárnyas ágazatból

Újabb technológiai újítás a szárnyas ágazatból – ezúttal vágóhídi tisztítási innováció!

A mikrocseppes víz inverziós tisztítási módszer alkalmazása csökkentheti a kórokozók és vizuális szennyeződések arányát a baromfifeldolgozó üzemekben – javítva az élelmiszerbiztonságot és nem mellékesen – csökkentve a tetemek tisztításának vízigényét!

A dekontaminációs megközelítés a sűrített levegőt és a vízcseppeket (mikroszkopikus) mikrocseppekké alakítja, amit nagy sebességgel juttatnak a baromfi tetemére (ágazati szakportál által használt kifejezés: bird carcass). A mikrocseppek sokkal mélyebbre jutnak a madártetemeken lévő mikroüregekbe, mint a bőr pórusaiba és a tolltüszőkbe.

“Ha a baktériumokra fókuszálunk, több helyen is előfordulhat bakteriális szennyeződés. Tulajdonképpen rengeteg a szennyeződés, de igyekezni kell, mert ha a tetemek megszáradnak, többé már nem takaríthatók meg megfelelően.”

mutatott rá Twan Koenen az Innovate Water Concepts folyamatszakértője a 2023-as ágazati innovációs rendezvényen.

Ha a baromfifeldolgozó üzemekben a dekontaminációs technológiával kombinálják az egyéb tisztítási eljárásokat, akkor a mikrocseppek a bélrendszer szennyeződéseit és kórokozóit és célba vehetik.

Ezek a szennyeződések az egész feldolgozási folyamat során előfordulhatnak. Például a kopasztás során a tetemre nehezedő nyomás székletürülést okozhat, míg felnyitási szakaszban a belek véletlen megvágásával juthat ürülék a tetembe.

A szennyeződések, baktériumok előfordulását számos tényező befolyásolja, beleértve a takarmányt is. A mikrocseppek sűrített levegővel akár 900 km/óra sebességgel (a jelenlegi normál sebesség max. 120 km/óra) képesek a megtisztítandó felületre érkezni, így ígéretes a hatékonyabb védekezésben a szennyeződések és kórokozók ellen.

Una Terra: Megint egy innováció, melynek fontosságát leghatékonyabban a szárnyas-ágazat humán egészségre vonatkozó jelenlegi súlyos veszélyeivel tudják érzékeltetni…

Nekünk ezek után ma már biztosan elment volna az étvágyunk állatok tetemének fogyasztásától. Neked?