Una-Terra-logo

Szia, én vagyok az, Bro!

Csirke vagyok, akit a szupermarketben vagy a piacon veszel, hogy megsüsd. A teljes nevem BROJLER. (Így már megismersz, igaz?) Nem akartalak megrémiszteni a tolltalan látványommal. Tudom, úgy nézek ki, mint egy szörnyeteg, dehát ez talán még a legjobb oldalam.

Említettem? Bár úgy nézek ki, mint egy vén tyúk, még csak kb. 44 napos vagyok.

Minket a vágási idő felgyorsítására hoztak létre, tudod, hogy minél gyorsabban, szó szerint minél nagyobb legyen a mellünk. Na ne kapd fel a fejed, nem a szexi módon!

A gyors növekedéssel nem jár együtt lábaim csontozatának megerősödése, így hát a saját súlyom alatt törik el. Ne szomorkodj, ez benne van a pakliban.

Több ezren voltunk egy csarnokban, amin kívül soha nem jártam, fogalmam sincs az évszakokról, napfényről. Nálunk a nappali és éjszakai ciklust lámpafénnyel irányították.

Mint mondtam, több ezren voltunk összezsúfolva a csarnokban, ahol szinte mozdulni sem tudtunk egymástól, pláne nem egymás elől. Ha valaki elkapott egy vírust, azt mindannyian elkaptuk.
Kajánk hormonokkal és antibiotikummal kevert halliszt volt. Na ezt sem ajánlanám jó szívvel senkinek.

Azt hiszem, 44 napot léteztem. Stresszben, félelemben, fájdalomban. Amiről sokan büszkén azt hirdetik, megfelelő állatjóléti körülmények között tartanak bennünket.

Mégis azt mondom, én és sorstársaim még szerencsések vagyunk! Mert a mi megpróbáltatásaink csak 6 hétig tart. Aztán jön a halál, hogy megehess.

A megváltó halál, ami menekülés a szenvedés elől, a csarnokból!

Forrás: Phil Martin


A tojótyúkok után, a brojlercsirkék takarmányozásának is kutatják a fenntartható fehérjeforrásait!

A gazdaságos gyarapodást, azaz a megfelelő profitot biztosító alternatív fehérjeforrásra a növekvő környezeti aggályok és a takarmány-összetevők árának ingadozása miatt van szükség.

A brojlercsirkék klasszikus fehérjeforrása az ipari szójaliszt és a halliszt, utóbbit – annak súlyos környezeti terhei miatt, elkezdték más fehérjével kiváltani.

Rovarfehérje: az elmúlt években jelentős figyelmet kapott az ágazatban, miután gazdagok esszenciális aminosavakban és adagolása kedvező a szárnyasok emésztésére. Fenntarthatóan állíthatók elő szerves hulladék felhasználásával, ami környezetbarát módon hozzájárul a hulladékcsökkentéshez. Javítja a brojlercsirkék növekedési sebességét és a takarmánybeépítési arányt is. Alkalmazása mellett szól, hogy a vadon élő madarak alapvető takarmányai a rovarok.

Alga, mikroorganizmusok, mint baktériumok, élesztőgombák, melyeket fehérjében gazdag biomassza előállítására lehet használni. Ideális kiegészítő fehérjeforrás, ami a sokkal drágább hallisztet is képes kiváltani. Kiegyensúlyozott aminosavprofilt tartalmaz, könnyen emészthető, megújuló erőforrások felhasználásával előállítható, ami csökkentheti a hagyományos fehérjeforrásoktól való függőséget. A kisebb föld és vízigényű algatermesztést hajlamosak fenntarthatóbbnak tartani, mint a szárazföldi hagyományos fehérjeforrásokat. Az algafehérjés takarmány javítja a növekedési sebességet, és még a hús minőségét is, messzemenő következtetésekhez azonban a kísérletek még csak az elején járnak.

Regionális növényi fehérje: az ipari szójából származó szójaliszt a brojlertápok alapvető és legnagyobb arányú összetevője, aminek fenntartható alternatívával történő kiváltása elengedhetetlen lenne az ágazat fenntarthatóság irányába történő elmozdulásához. A borsófehérje, repceliszt és napraforgóliszt szerepel a helyi termelésből származó szójaliszt alternatívák között. Előnye a helyi termelés, ami kevésbé érzékeny a nemzetközi piac ingadozásának.

Hüvelyesek: mint a szintén regionálisan termeszthető lencse és csicseriborsó egyre nagyobb szerepet kap a brojlercsirkék takarmányozásában. Fenntarthatósága mellett szól, hogy nitrogénmegkötési képessége révén fokozza a talaj egészségét és termőképességét is.

Ezeknek az alternatív fehérjeforrásoknak a megvalósítása további kutatást, innovációt és együttműködést igényel az ágazaton belül az optimális növekedés, jövedelmezőség és fenntarthatóság biztosítása érdekében.