Una-Terra-logo

Minden idők legnagyobb nyomozása EU-s prémfarmokon

A Human Society International (HSI) 31 európai – 20 litvániai, 5 finnországi, 2-2 lengyel és spanyol, valamint 1-1 dán és lettországi – prémfarmon végzett rejtett kamerás nyomozás eredményét hozta nyilvánosságra. Az esetek között ketrecekben “felejtett” halott, nyílt sebekkel borított, megcsonkított rókák, súlyos szemfertőzésben szenvedő nyércek, görcstől rángatózó mosómedvék.

Idén április és november között több állatjogi szervezet – többek között a finn Oikeutta elaimille, a lengyel Otwarte Klatki és a spanyol Tu Abrigo Su Vida – aktivistái együttesen mintegy 100 látogatást tettek prémfarmokon.

Wendy Higgins, a HSI szóvivője rámutat, a prémiparban az állatok szenvedése általános, a horrorisztikus felvételek nem számítanak kirívó incidensnek.

Az európai prémipar felszámolásáért indított európai uniós polgári kezdeményezésre több mint 1,5 millió érvényes aláírás érkezett, ami bőven meghaladja a tárgyaláshoz szükséges kötelező 1 millió aláírást.

Az Európai Bizottság december 14-ig dönt, hogy eleget tesz-e az EU polgárok követelésének, vagy a prémiparnak kedvez.

A hírre Mark Oaten, a Nemzetközi Prém Szövetség vezetője úgy reagált, hogy nem fog reagálni az állatjogi szervezetek bizonyítékaira, mert az azokat elkészítő aktivisták illegálisan hatoltak be a farmokra, MEGIJESZTETTÉK AZ ÁLLATOKAT, és félrevezető videókat készítettek. Hozzátette, nincs titkolnivalójuk, készek a prémtenyésztés uniós szintű tudományos áttekintésére. Szerinte a teljes tilalom több ezer munkahely elvesztéséhez vezetne a globálisan 18 milliárd USD-s ágazatban.

Mindezidáig 20 európai, köztük 15 uniós ország már betiltotta a prémtenyésztést.

Európa jelenlegi vezető prémtenyésztő országában, Finnországban kb. 400 farmon mintegy 1.3 millió állatot tartanak, elsősorban nyércet és rókát. A cím korábbi birtokosa, Dánia pedig 2023 januártól újból engedélyezte a nyérctenyésztést, miután a COVID világjárvány idején 2 évre betiltották.