Una-Terra-logo

Madárinfluenza a tejelő teheneknél

USA, Kansas és Texas állam – A két szomszédos államban már három tejtermelő gazdaságban és két kereskedelmi tejipari üzemben mutattak ki magas patogenitású madárinfluenzát (HPAI).

A szarvasmarhák influenzaszerű tüneteket mutattak, lázzal és a tejtermelésük jelentős csökkenésével. A beteg állatok teje sűrű állagú és elszíneződött lett.

Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztérium) Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelete a minták tesztelése alapján igazolta a HPAI fertőzést.

Ez az első eset, hogy tejelő szarvasmarhában HPAI fertőzést azonosítottak, és második eset, hogy kérődzőkben mutatták ki. Néhány hete egy minnesotai tenyésztelepen találtak fertőzött kecskéket.

A hatóságok arra kérik a tejtermelőket, hogy “figyeljék az állományukat, azonnal forduljanak állatorvoshoz, ha a tejtermelés csökkenését, étvágytalanságot, vagy a trágya állagának változását tapasztalják. Továbbá minimalizálják a vadon élő állatok hozzáférését a tehenek ivóvizéhez és takarmányához!”

A laboratórium szakemberei a mintákban lévő vírus kezdeti tesztelése alapján nem mutattak ki olyan mutációt, ami arra utalna, hogy a vírus jobban átvihető lenne az emberre, így jelenleg a lakossági fertőzésveszélyt továbbra is alacsonynak tartják.

Az érintett gazdaságokban az állományok mintegy 10%-a fertőzött, de a mortalitása ráta nem emelkedett.

A tejfeldolgozók kizárólag egészséges tehén tejét vehetik át és dolgozhatják fel. A fertőzött tehenek tejét kötelező megsemmisíteni, az nem kerülhet be az élelmiszerellátásba. A pasztőrözés inaktiválja a baktériumokat és vírusokat a tejben, nagyon fontosnak tartják, hogy senki ne fogyasszon pasztőrözetlen, sem nyerstejet!

—-

Una Terra: A pasztőrözés inaktiválja, nem megsemmisíti. A tej és tejtermék inaktivált formában tartalmazza a baktériumokat és vírusokat.