Una-Terra-logo

Illegális gyerekmunka a húsiparban

A Tyson (az USA egyik legnagyobb húsipari multija) részvényesei az illegális gyermekmunka ellenőrzését kezdeményezték, amit az igazgatóság szükségtelennek tart és az ellenőrzés elvetését javasolja.

A nem ok nélkül kezdeményezett ellenőrzést nem kizárólag a Tyson vágó- és feldolgozó létesítményeire, hanem annak összes partnerére, beszállítóira, szállítmányozóira és egyéb alvállalkozóira kívánják kiterjesztetni. 2023. márciusban ugyanis a Tyson arkansasi és tennessei-i létesítményei lepleződtek le illegális gyermekmunkával, éjszakai műszakban, veszélyes vegyszereknek és veszélyes húsfeldolgozó fűrészgépeknek kitett gyerekekkel – derült ki az USA Munkaügyi Minisztériuma (DOL) által végzett nyomozásból. Hét gyermek miatt akkor a vonatkozó legmagasabb, 105.966 USD bírságot szabtak ki a vállalatra.

A Tyson igazgatósága kijelentette, ők elvárják beszállítóiktól a Tyson Foods beszállítói magatartási kódexben meghatározott szabványok betartását, mint

– az alkalmazott alkalmasságának ellenőrzése,

– az etikátlan toborzási gyakorlatok és díjazások tilalma,

– a kényszermunka és gyermekmunka (emberkereskedelem) tilalma,

– az alkalmazottak joga az érdekképviseletbe tömörüléshez,

– a jövedelmi és munkaidő irányelvek betartása,

– a munkahelyi diszkrimináció, zaklatás és visszaélések megakadályozása, felszámolása,

– a megtorlástól való félelem nélküli reklamálás biztosítása,

így szerintük a független nyomozás valójában dupla és szükségtelen lenne.

Az illegális gyermekmunka miatt aggódó részvényesek azonban tartják álláspontjukat, hogy a független auditor által végzendő nyomozás a kódex ellenére is szükséges.

Fotó: DOL (USA Munkaügyi MInisztérium) felvételén a konkurencia (JBS) nebraskai gyára, a darált marhahús gyártó csarnokban dolgoztatott gyermek

Una Terra: Mindezidáig az ipari halászflottákról lepleződött le az intézményes modernkori rabszolgatartás. Mi derülne ki, ha az európai nagy húsipari vállalatok alvállalkozóit is elkezdenék gyermekmunkára, kényszermunkára, egyéb emberjogi visszaélésekre vizsgálni?