Una-Terra-logo

Hogyan védjük meg kutyánkat a petárdák, tűzijátékok sokkhatásától?

Odafigyeléssel legalább a saját kutyánkat meg tudnánk védeni a szilveszteri petárdázás miatti pániktól, elveszéstől, balesettől, haláltól.

Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni a szilveszteri hangzavar és rendzavarás idején:

 • Most néhány napig a legképzettebb kutyát se sétáltassuk póráz nélkül!

 • A legbiztonságosabb a dupla karabineres (2 méter hosszú) póráz, használjuk egyik karabinerét a nyakörvbe, a másikat a hámba akasztva, így elkerülhető, hogy a kutya félelmében kitépje magát a nyakörvből.

 • Győződjünk meg róla, hogy a mikrochip aktuális adatokat tartalmaz, de legyen a nyakörvön hagyományos biléta is, olvasható adatokkal!

 • Szervezzük úgy a sétát, hogy még sötétedés előtt hazaérjünk.

 • Otthon lefoglalhatjuk kutyánk figyelmét keresős – szimatolós játékszőnyeggel, amit mindenféle finomsággal feltölthetünk. Legegyszerűbben pedig az ismert vezényszavakat gyakorolva és bőségesen jutalmazva társíthatunk kellemes élményeket a félelmetes naphoz.

 • A remegő, zavarodottan rohangáló, sarokban kuporgó kutyának biztosítsunk valamiféle búvóhelyet, mint pl. pléddel letakart asztal alatt, szabad ki-bejárás a fürdőszobába. Segíthet, ha egy vastag, puha takaróval betakarjuk úgy, hogy. csak az orra látszódjon ki, a takaró némiképp tompítja az éles zajokat.

 • Sálból, rugalmas fásliból lehet készíteni úgynevezett nyugicsomót, aminek felhelyezéséről és a kompressziós pontokról az interneten találhatunk videókat és grafikai ábrázolást. Hátránya hogy nem biztos, hogy pont most tudnánk megtanulni szakszerűen felhelyezni, továbbá egyszerre maximum 15 percig lehet a kutyán.

 • A rettegő, remegő családtag látványa szívszorító a számunkra, de ami sokkal fontosabb, hogy a szerencsétlen teremtés teljes testét megviseli a szív- és érrendszertől az emésztőszervekig! Ha tavaly is szenvedett a durrogtatások zajától, idén is szenvedni fog… ha nem vásároltunk állatorvosunktól – számára megfelelő -nyugtató tablettát.

 • Hangosítsuk fel a tv-t vagy a zenét, hogy tompítsa a külső zajokat.

 • Ha egyébként a “kutyának a kertben a helye”, erre a néhány napra akkor is engedjük be a házba, ahol átvészelheti embertársaink igénytelen szórakozását.

 • És felelősségteljes gazdiként maradjunk is vele otthon!

“Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók”

közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a Police.hu-n.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. Aki ezt a tilalmat megszegi, szabálysértést követ el, ami 150.000 HUF-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat.