Una-Terra-logo

Halogatás a prémtenyésztés felszámolásában

A Szőrmementes Európáért indított EU-polgári kezdeményezésnek eleget téve, a rendelkezésre álló információk alapján, az Európai Bizottság 2023. december elején betilthatta volna a prémtenyésztést.

Ám döntéshozatal helyett, inkább megvárja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalását.

2023 decemberi döntés helyett, az EFSA szakembereinek 2025 márciusáig kell benyújtaniuk véleményüket, aminek kiértékelése után az Európai Bizottság majd meghozza a döntést.

Annak ellenére, hogy elképesztő mennyiségű bizonyíték támasztja alá, hogy a prémfarmok semmilyen körülmények között nem képesek kielégíteni az ott tartott és szaporított fajok alapvető szükségleteit, az Európai Bizottság megbízta az EFSA-t az ügy véleményezésével.

Bizakodva fogadtuk legalább a tudományos véleményezés megrendelésének és a mérlegelés hírét, hiszen a tudományos vizsgálatoknak meg kell erősítenie, hogy a jelenlegi tenyésztési feltételek mellett nem megelőzhetőek és érdemben nem mérsékelhetőek az állatjóléti hiányosságok.

Az EFSA megbízatása négy fő fajra összpontosít: nyérc, róka, mosómedve és csincsilla. Holott a Szőrmementes Európáért indított EU-polgári kezdeményezés a prémipar által használt minden faj tartásának, szaporításának és megölésének tilalmát szorgalmazza.

Az EFSA tanulmánya kiterjed számos kapcsolódó területre, amelyekre a prémtenyésztés hatással van: nevezetesen a közegészségügy, a környezet, a szociális, jogi és gazdasági területek.

Az EFSA által végzett kutatások átfogó kiértékelését az Európai Bizottság 2026. márciusig végzi el, a akkorra várható a végső döntésük bejelentése is.

Az Európai Bizottság tervezi a prémes textiltermékek címkézésének felülvizsgálatát, kiértékelését, beleértve nyilvános konzultációt is. Azonban a címkézési szabályok kidolgozása semmilyen módon nem járul hozzá a prémfarmokon fennálló állatjóléti problémák enyhítéséhez, és főleg nem a megoldásához!

Az európai prémipar 2014-ben volt a csúcson, azóta folyamatos a hanyatlás.

2022-ben mintegy 8,5 millió állatot tartottak és öltek meg a prémjéért az EU-ban.

20 tagállam már teljesen vagy részben betiltotta a prémtenyésztést, vagy vezettek be szigorúbb állatjóléti, környezetvédelmi és közegészségügyi szabályozásokat.

A prémtenyésztés betiltására vonatkozó felhívást valamennyi képviselőcsoport támogatta, és a tagállamok 2021-ben és 2023-ban csatlakoztak a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AGRIFISH) felhívásához.

“Kiábrándító, hogy az Európai Bizottságnak ma nem sikerült végleges döntést hoznia, miközben állatok milliói szenvednek tovább, csak mert a prémtenyésztés szörnyű gyakorlata továbbra is legális a “progresszív” Európában. A prémfarmokon nem lehet javítani az állatok jólétén! Az egyetlen valódi állatjóléti lehetőség a teljes tilalom, amint azt több mint 1,5 millió európai állampolgár kérte, és ami sok tagállam döntésében is tükröződik. Bízunk abban, hogy az EFSA állásfoglalása ezt fogja tükrözni majd, és jobb későn, mint soha alapon bejelentik a teljes tilalmat!”

kommentálta Reineke Hameleers, az Eurogroup for Animals vezérigazgatója.