Una-Terra-logo

Halálos baleset a baromfiüzemben

Az USA Munkaügyi Minisztériumának foglalkozásbiztonsági és egészségügyi hivatala (OSHA) eljárást indított a Mar-Jac Poultry ellen, a cég hattiesburgi baromfiüzemében 2023. július 14-én történt, egy 16 éves fiú halálát okozó munkahelyi baleset miatt.

Duvan Tomas Perez kiskorú munkás az üzem csontozási részlegén végzett nagytakarítást, amikor a még mindig feszültség alatt lévő csontozógép fertőtlenítése közben a forgó tengelybe akadt, ami behúzta és olyan súlyosan összezúzta, hogy a gyermek meghalt.

Az OSHA nyomozása azt állapította meg, hogy bár jelen volt vezető, aki felügyelte a munkát, nem volt áramtalanítási protokoll, sem olyan eszköz, ami megakadályozhatta volna, hogy a gép véletlenül ne indulhasson el a tisztítás során.

Az OSHA 14 súlyos és három enyhébb munkabiztonsági jogsértést állapított meg a szárnyas feldolgozónál.

A vállalat köteles áramtalanítási protokollt bevezetni, gondoskodni a gép leállításáról, amíg a munkások a fertőtlenítést végzik a veszélyes zónákban. Meg kell akadályozniuk, hogy a takarító munkások helytelenül használják a hordozható létrákat, hogy a magasban lévő munkafelületekhez hozzáférjenek, így leesésnek vannak kitéve.

Az OSHA a szövetségi törvény által meghatározott 212.646 USD bírságot határozta meg a munkabiztonsági hiányosságok miatt.

Fotó illusztráció: NBC NEWS

A Mar-Jac-nak a határozat kézhezvételétől 15 munkanap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen, konzultációt kérjen az OSHA-tól, vagy megtámadja és független munkaügyi bizottság elé vigye az ügyet.

A kiskorú Duvan Tomas Perez nem saját alkalmazott volt, őt az Onin Staffing vette fel és helyezte ki takarítóként. A haláleset miatt az Onin Staffing ellen nem indítottak eljárást.

A 16 éves fiú a harmadik munkahelyi haláleset volt a hattiesburgi üzemben az elmúlt 3 évben.

Una Terra: A vágóhidak nemcsak a haszonállatokra, de a kiszolgáltatott munkavállalókra nézve is veszélyesek. A kiskorú munkások használata egészségre veszélyes, alacsonyrendű munkakörökben, kimeríti a modernkori rabszolgatartás fogalmát!