Una-Terra-logo

Emberre is átterjedt a tejiparban megjelent madárinfluenza

A Texas Állami Közegészségügyi Intézet (DSHS) dokumentálta az első madáinfluenza (H5N1) vírus által megbetegedett munkást, aki az egyik tejtermelő farmon dolgozik, ahol a tehenek egy részénél magas patogenitású madárinfluenzát (HPAI) állapítottak meg a múlt héten.

A madárinfluenza vírus csak ritkán terjed emberről emberre, a fertőzésveszély a fertőzött állatok közelében dolgozó munkások esetében magasabb.

Most mégis arra figyelmeztetnek, hogy

  • akinek környezetében igazolt H5N1 fertőzött van, vagy

  • aki állattenyésztésben dolgozik, vagy

  • aki pasztőrözetlen tejet fogyasztott az utóbbi időben,

és az alábbi tünetekből tapasztal magán vagy családtagjain, azok annak ellenére, hogy az USA-ban még tart a szokásos influenza szezon, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, mert akár madárinfluenzások lehetnek:

láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, fáradtság, szem vörösség, kötőhártya-gyulladás, légzési nehézség, hasmenés, hányinger, hányás, rohamok.

Az emberek H5N1 vírusos megbetegedésének kimenetele az enyhe tünetektől a súlyos tüdőgyulladáson, légzési elégtelenségen át, akár szeptikus sokkig és halálig vezethet.

A szövetségi közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok felszólították az állattenyésztésben résztvevő vállalkozókat és az állatorvosokat, hogy fokozott figyelemmel legyenek az állományok egészségi állapotára, működjenek együtt, és ügyeljenek a fokozott biológiai biztonsági intézkedések betartására.

Fotó: Eurogroup for Animals