Néhány nappal azután, hogy a legnagyobb tojástermelői- és szárnyastenyésztő ágazati szakportál hírül adta, hogy Kaliforniában és Nevada államban összesen 92 ember fertőződött meg szalmonella baktériumtól tojás elfogyasztása révén, és az érintett telepeket lezárták, megkezdték a nyomozást.
…fontosnak tartották önálló magyarázó cikkben emlékeztetni a vállalkozásokat az eljárási rendre.
Kórokozót találtak?
Először nyomozzon, csak utána takarítson!

Ha kórokozót találnak baromfifeldolgozás során, a termelőknek le kell állítaniuk a termelést, ki kell vizsgálniuk a teljes termelési és feldolgozási láncot, azok szennyeződéseit, és csak ha a felelős kórokozó megvan, akkor lehet elkezdeni a takarítást és újraindítani a termelést, feldolgozást! A kórokozók azonosításának vizsgálati megközelítése a reaktív tisztítást proaktív szennyeződés-elhárítássá kell transzformálnia! – állítja Scott Oakland, a Hormel Foods vállalat élelmiszerbiztonságért és minőségért felelős mérnöke.
A szakmérnök elengedhetetlennek tartja, hogy a feltárást, a megsemmisítést, a karbantartást, a berendezések (beleértve a sűrített levegős tisztítógépezet minőségi (*)) vizsgálatát, élelmiszerbiztonságot, a vegyipari beszállítók ellenőrzését, a munkafolyamatok áttekintését egy külső, többfunkciós szakértői csapat végezze. Kiemelt szennyezési forrásnak tartja a lefolyókat, a padlók és a mennyezet szivárgását, a régebbi berendezéseket, melyeknek tisztítása jelentős szétszerelést igényel.