Fölöttébb kellemetlen arról olvasni, hogy a 2025 őszi szárnyastenyésztők szakmai csúcstalálkozójának egyik hívószava a mikrocseppes víz tisztítási technológia.
Az eljárás alkalmazása másfél év távlatában még mindig nem terjedt el a baromfifeldolgozó ágazatban, hanem promótálni kell, mint ami megkönnyíthetné a baromfifeldolgozást azzal, hogy kiküszöbölheti a kémia feldolgozási segédanyagok, mint a perecetsav (PAA) és a klór szükségességét!
(A perecetsavat 1985-ben először mint baktériumölőt kezdték alkalmazni beltéri kemény felületeken, mint mezőgazdasági épület, élelmiszeripari üzem, orvosi eszköz vagy az otthoni fürdőszoba. A perecetsav az Egyesült Államokban alkalmazható tejfeldolgozó- vagy sajtüzemekben, élelmiszerfeldolgozó berendezéseken, sörfőzdék, borászatok és üdítőital-gyártók pasztőrözőin. Európai engedélyezését a baromfihúsok fertőtlenítéséhez az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kérésére a TTIP tárgyalások farvizén az Európai Bizottság kezdeményezte. – Wikipedia)
“A fertőtlenítési módszer sűrített levegőt és vizet kever mikrocseppekké, amelyeket nagy sebességgel juttatnak a baromfitetembe a feldolgozás minden fázisában. Ezeknek a mikrocseppeknek a mikroszkopikus mérete azt jelenti, hogy a hagyományos tisztítási eljárásoknál sokkal mélyebbre juthatnak a baromfitetem mikroüregeibe, például a bőrpórusokba vagy a toll tüszőibe.”
“A legújabb kutatás ígéretes teszteredményeket mutat a mikrocseppes és a hagyományos PAA eljárás összehasonlításában. A tesztelésben résztvevő USA szárnyasfeldolgozó telepekről a zsigerelési sor végén mért ürülék jelentős csökkenéséről számoltak be.”

Te tényleg tudod, mit eszel?
Emlékeztető: Mi már 2024. január 11-én hírt adtunk arról, hogy a mikrocseppes víz inverziós tisztítási módszer alkalmazása CSÖKKENTHETI a kórokozók és vizuális szennyeződések arányát a baromfifeldolgozó üzemekben! Javítva az élelmiszerbiztonságot és nem mellékesen – csökkentve a tetemek tisztításának vízigényét!
Korábbi poszt:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=777933194379043&set=a.630750409097323
Ha már az ágazat szakmai hírportálja kénytelen újdonságként promótálni valamit, amiről már mi is másfél éve beszámoltunk, most megengedjük magunknak, hogy ugyanazzal a kreatívval adjunk hangot döbbenetünknek az ágazat elavult tisztítási eljárásait illetően.