VÁLASZD TE IS AZ ÁLLATBARÁTABB TOJÁST ÉS VEGÁN ALTERNATÍVÁIT!
Arra biztatunk, hogy ha mindenképpen tojást vásárolnál, figyeld a boltban a jelöléseket, és keresd a 0-ás és az 1-es tojásokat.
Ha pedig nyitott vagy a tojás helyettesítésére és elhagyására, számtalan megoldással találkozhatsz a különböző receptekben – ez lehet például lenmag, almaszósz – ha édes süteményekről van szó – vagy készen kapható, előre csomagolt tojáshelyettesítő termékek.
A tojás klasszikus eleme a magyar konyhának, fogyasztják főtt tojásként, rántottának, tükörtojásnak, és alig van olyan hagyományos sütemény recept, aminek hozzávalói között ne olvashatnánk tojást, tojássárgáját, vagy tojásfehérje-habot. A húsvét pedig a mai napig a tojásfogyasztás főszezonja.
Napjainkban már többféle egyszerű módja van a tojás helyettesítésének sütéshez és főzéshez, mielőtt azonban a folyamatosan fejlődő alternatívákkal megismerkednénk, nézzük, milyen tartású tyúkok tojásait kínálják az üzletek!
A tojásipar alapvetően háromféle módszerrel termel: ketreces, mélyalmos és szabadtartású. Negyedikként említhető a legkevésbé ipari, azaz az ökológiai tartás.
A magyarországi kereskedelmi láncokban a mélyalmos tojás a legelterjedtebb, és a láncok 2025-ig el szeretnék érni, hogy a ketreces tartásból származó tojás hazai forgalmazása teljesen megszűnjön. A Tojásszövetség nem ért egyet ezzel a koncepcióval. Úgy vélik, az EU-konform ketreces tartás eredményezi a lehető legkörnyezetkímélőbb, a legkisebb ökológiai lábnyomú, legalacsonyabb káros gáz-kibocsátású tojást.
Ketreces tartás
A ketreces nagyüzemi tartás egy olyan rendszer, amelyben minden egyes tyúk egy minimálisan 750 négyzetcentiméteres, pl. 30 x 25 centiméteres alapterületű ketrecben van tartva, melyeket a csarnok jobb kihasználása érdekében több sorban egymás fölé rendeznek.
Mélyalmos tartás
A mélyalmos tartás során a tyúkok a csarnok közös, nagy zárt terében vannak, amin belül mozoghatnak, kapírgálhatnak és tojófészekbe tojnak. A szabály szerint 9 tyúkra kell egy négyzetméteres területnek jutnia. A zsúfoltság miatt ennél a módszernél a leggyakoribbak az amúgy jámbor szárnyasok között a vérre menő, súlyos sérüléssel járó konfliktusok.
Szabadtartás
A szabadtartású tyúkok napközben a szabadtéri, nagyrészt növényzettel borított, relatíve tágas kifutójukban mozoghatnak.
Ökológiai tartás
Az ökológiai tartás a nagy területű szabadtéri, táplálékul szolgáló növényzettel borított rész és a tágas ól kombinációja.
Ez utóbbi két tartás (0 és 1) veszi leginkább figyelembe a tyúkok természetes szükségleteit. Költséghatékonysági szempontok miatt azonban a gazdálkodók ezeket a módszereket választják a legritkábban.
A tojótyúkok túlnyomó többsége (79,5%-a) egész életét apró ketrecekben tölti, ahol alig tud mozogni. Ezeket az ún. „feljavított ketreceket” manapság az egyik legrosszabb rendszernek tartják, mivel óriási szenvedést okoznak az állatoknak.
TUDTAD,
hogy még a tojásipar sem meri nevén nevezni a ketreces tojást, és
téged is megtévesztenek?
2024-től egy rendeletmódosítás révén, egyedül Magyarországon elferdítik a valóságot, és a ketrec szó helyett az alábbi névvel illetik ezt a kegyetlen tartásmódot:
"Berendezett, kiscsoportos tartás(technológiá)ban termelt tojás."
Így már sokkal kellemesebb, igaz?
Ezzel szemben a valóság kegyetlen, és a legkevésbé sem állatbarát.
Az Una Terra uniós szinten fellépett a megtévesztő megnevezés ellen, és a Eurogroup for Animals nemzetközi szervezettel együtt panaszt tett az Európai Bizottság mezőgazdaságért, vidékfejlesztésért és a fordításért felelős biztosainál.
Az igazság azonban nem nyert: a tojásokon a címkék mostantól ezt az új kifejezést tartalmazzák.
Ne hagyd, hogy megtévesszen a tojásipar hazugsága, és ha tojást veszel, válaszd a 0-s (a leginkább állatbarát), az 1-es, esetleg a 2-es jelölésűt!
A GLOBÁLIS TOJÁSIPAR
A globális tojásfogyasztás évente mintegy 1,4 milliárd darab. Ennek a mennyiségnek a földigénye 93 millió hektár, vízigénye 193 milliárd liter. Egyetlen tyúktojás előállításához 200 liter vízre van szükség. (adatok: JUST Egg élelmiszer innovációs vállalat – Kalifornia, USA)
Globálisan a tojásipar évente több mint 300 millió nőstény csirkét (tyúkot) használ el, és az iparág számára haszontalan, a tojásból épphogy kikelt hímek (kakasok) millióit darálják le élve.
A tojásiparban használt tyúkok átlagos élettartama 2 év, természetes környezetükben prédaállatnak számítanak, átlagos élettartamuk mégis 7-10 év!
A vadon élő tyúk, legközelebbi rokonához, a fácánhoz hasonlóan, kb. 12 tojást tojik. Évente. A tojásiparban használt tyúk (ketreces és mélyalmos tartás) ezzel szemben 22-23 óránként tojik egyet, a háztáji tyúk (szabad- és ökológiai tartásos) pedig 2-3 naponta egyet.
SZERINTED IS AGGASZTÓ?
Míg száz évvel ezelőtt a tojótyúkok átlagosan 60-70 tojást raktak egy év alatt, ez a szám mostanra elérte a 250-et.
Mindez az állatok szervezetét hihetetlen mértékben terheli, és egyre rövidebb időn belül teszi tönkre.
Mit használhatunk tojás helyett?
A legtöbb süteményben a tojás egyszerűen elhagyható, mivel általában anélkül is összeragad a tészta, de ha biztosra akarunk menni, élhetünk az alábbi alternatívákkal.
Rántottához: villával összetört tofu, vagy csicseriborsóliszt vízzel és fekete sóval kikeverve
Édes süteménytésztába: villával összenyomott banán, vagy almaszósz, esetleg darált lenmag pár evőkanál vízbe áztatva, beáztatott chia mag.
1 db tojás kiváltására alkalmas:
- fél banán (minél érettebb) villával összetörve
- 4 evőkanál almaszósz
- 1 evőkanál lenmag, 3 evőkanál folyadékba áztatva
- 1 evőkanál chiamag 3 evőkanál folyadékba áztatva
- 100 g tofu villával összetörve
- 4 evőkanál növényi joghurt
Érdemes kísérletezni a fenti növényi alternatívákkal, amelyért nem csak az állatok lesznek hálásak, hanem az egészségünk is!
kapcsolódó híreink
Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre!
Ha számodra is fontos az állatok sorsa, és szeretnél értesülni jövőbeli kampányainkról, szívesen küldünk értesítést e-mail fiókodba.