“Az állattartás módját kellene kötelezően feltüntetni a hús- és tejtermékeken – véli a megkérdezett britek kétharmada. A kormány még nem döntött.
A megkérdezettek kétharmada támogatja az Egyesült Királyságban, hogy kötelező legyen feltüntetni a hús- és tejtermékeken a gazdálkodás, pontosabban az állattartás módját – erre jutott egy 2000 fős mintán végzett közvéleménykutatás. A kötelező címkézést mindössze a megkérdezettek 6%-a utasítaná el.
Az Egyesült Királyságban egyelőre csak a tojások esetén kötelező feltüntetni, milyen körülmények között zajlott a termelés, a tejtermékek és a húsok esetében ilyen szabály nem köti a termelőket és kereskedőket.
Felmérések szerint egyébként a tojások esetében kötelező címkézés hatására nőtt a szabadon tartott baromfiállomány száma, feltehetően azért, mert az ily módon előállított tojás vonzóbb a vásárlók számára, így jobban eladható.
A címkézés bevezetéséért küzdők szerint a címkézés előnybe hozná a magas minőségű helyi termelők áruját a költséghatékonyabb, de alacsonyabb minőséget ígérő külföldi dömpingárukkal szemben. A helyi iparági szereplők közül egyelőre csak a sertéstartók reagáltak, akik szerint a kötelező címkézést aránytalan terhet róna a termelőkre, miközben nem érné el az eredeti célját, tehát a termelési móddal kapcsolatos transzparenciát.
A brit kormány egyelőre konzultációt folytat a témában, így nem dőlt el, várható-e törvénymódosítás.”
Illusztráció és cikk forrása: Magyarmezogazdasag.hu