Ausztria baromfiágazata 2023-ban: Termelés, fogyasztás és állatjóléti sztenderdek

Szomszédunk mezőgazdasági minisztériumának legfrissebb adatai alapján, Ausztria baromfihús-termelése 2023-ban fajonként 149.000 tonna volt, 1,5%-os csökkenéssel, de nemcsak a termelés csökkent, némiképp az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás is visszaesett, 21,8 kg-ról, 21.4 kg-ra.

A belföldön termelt baromfihús fontosságát jelzi, hogy egyes élelmiszerláncok beszerzésének alapfeltétele a helyi termelés.

Ausztria baromfihús-termelésének 92%-a brojler, ezzel az EU 17. legnagyobb brojlerhús termelője.

2023-ban 73%-ban belföldi termelésű baromfihússal látták el a fogyasztókat. Ugyanakkor a termelők körében aggodalomra adott okot, hogy hátrányba kerülnek az olcsóbb, alacsonyabb minőségű, gyengébb szabvány alapján termelt importtal szemben. Ezért a kereskedelmi partnereket és a fogyasztókat arra kérték, hogy válasszák a helyit, támogassák a helyi termelőket. A kezdeményezés 2.6%-os importcsökkenést generált és némiképp növelte az exportot. A belföldi termelés és értékesítés kisebb ökológiai lábnyommal jár.

Ausztria haszonállat-tenyésztése a legmagasabb állatjóléti szabványok alapján működik. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a brojler (Frankenstein) csirke termelés tekintetében négyzetméterenként 30 kg, kb. 14 csirke elhelyezése engedélyezett, ezzel szemben az EU más tagállamaiban általában még akár a 20 madár/ négyzetméter is elfogadott. Nincsenek nagy baromfitermelő gyárak, a brojlertermelés családi gazdaságokban történik.

Ami a pulykatermelés állománysűrűségét illeti, Ausztriában maximum 40 kg/ négyzetméter az engedélyezett. Az EU más tagállamaiban a pulykákat akár kétszer ekkora sűrűséggel is termelnek.

Ausztria országos baromfi-egészségügyi szolgálattal is büszkélkedik (Austrian Quality Poultry Association), ahova a termelők minden alkalmazott állatgyógyászati készítményt jelentenek, a pontos nyilvántartás a minisztérium munkáját is segíti. A transzparens szakmai konzultációk eredményeként, 8 év alatt (2015-2023.) 60%-kal csökkenhetett az ágazatban az antibiotikum használat.

A tojástermelés minimálisan, de szintén visszaesett (1,6%-kal, 2,21 milliárd darabra).

Ausztria 2009-ben döntött a ketrecmentes tojástermelésre történő fokozatos átállás mellett, és 2020-ra az úgynevezett “feljavított” ketrecek használatát is teljes mértékben felszámolta.

A 7,2 milliós tojótyúk állományt legnagyobb részben 1-es, azaz a szabad tartású tojástermelésben használják. Ausztria tojásigénye 98%-ban belföldi termelésből származik. Érdekességként a 0-s, azaz az ökológiai termelés 5,8%-kal csökkent, a vásárlók tojás szempontjából nem ragaszkodnak a bio minősítéshez, míg a bio termelésű baromfihús beszerzési lehetősége egyre fontosabb. Jó hír, hogy a 2-es jelölésű, mélyalmos (alternatív) termelés is csökkent, 6,2%-kal.

Egy kicsit van mihez felzárkózni!