A kanadai kormány bejelentette, hogy 2029. június 30-ig tartó türelmi (átállási) időszakkal betiltja a nyíltvízi lazacfarmok működtetését.
A világszerte – Tasmániától Brit Columbián át Skóciáig – elterjedt haltenyésztési módszer rendkívüli környezeti terhet jelent az adott régiók ökoszisztémájára és baktériumokkal, vírusokkal fertőzi a vadon élő tengerlakókat.
A zsúfolt, több ezer fős parcellák ragadozó halait például az ipari halászat által vadonból fogott hallal takarmányozzák, ami a haltenyészetek legbrutálisabb ökológiai őrülete.
A zsúfolt parcellák hálóin keresztül nemcsak az antibiotikummal kevert takarmány és a használt kemikáliák, de az elhullott, bomló halmaradványok és a fekália egyaránt szennyezi és fertőzi a környező ökoszisztémákat, a vadon élő tengerlakókat.
- Az ipari halászat fenntarthatatlan.
- Tengeri halfajok tengeri parcellákban történő tenyésztése fenntarthatatlan, sőt egyenesen ökológiai őrület.
- Tengereink, óceánjaink nagymértékű szennyezettsége miatt, a tengeri halak teste például mikro-műanyaggal és nehézfémekkel szennyezett, fogyasztása nem szimplán nem egészséges, hanem egyenesen ártalmas!
- Omega-3 zsírsavból chiamag-fogyasztással tisztán el tudjuk látni szervezetünket.
- A halas ízek és textűrák kedvelői ízletes növényi analógiákat találnak a boltok polcain rántott nem-halrudacskáktól kezdve, a lazackrémen át a különböző tonhalsalátákig. Ha pedig hozzá néhány másodpercig serpenyőben sült algalapokat kínálunk, egészen csúcsra járathatjuk az ízélményt.